הקהל

הַקְהֵל בזמן הזה

מאז חורבן בית המקדש אין לנו אפשרות לקיים את מצוות ‘הקהל’ כפשוטה. אין גם טעם לנסות לחקות את מעמדי ה’הקהל’ במתכונתם המקורית, משום שכל תוצאה תהיה חיוורת לעומת המעמד האמיתי בבית-המקדש.
מה שכן – ראוי ונכון להגשים את הרעיון שגלום במצווה. ראוי שנביא להתעוררות והתרעננות בקיום התורה והמצוות. התרעננות זו נחוצה במיוחד כל עוד אנחנו בגלות, מפני שמטבעה היא גורמת לירידה בהתלהבות שבקיום המצוות. ולכך נדרשת מצוות ‘הקהל’ במתכונתה הנוכחית: לקיים התקהלויות שמזרימות מרץ ורעננות בקיום התורה והמצוות.
דברים אלו נכונים וחשובים למבוגרים וגם לילדים. אדרבה, לילדים יש יתרון בכך שהם פחות מתביישים ויותר אוהבים להבליט את הצדדים החזקים באישיותם, ואנו המבוגרים צריכים לעודדם לכך. לדחוף ולדרבן אותם לארגן התקהלויות יהודיות מעוררות ומלהיבות – בסגנון הייחודי השמור לתום הילדותי.
אחת הדרכים המקוריות לקיום מצוות ‘הקהל’ בימינו היא באמצעות נסיעה אל הרבי מליובאוויטש מלך המשיח שליט”א. ההימצאות במחיצתו של הרבי – הדמות הכי מלכותית שיש לעם היהודי – יחד עם המוני בית ישראל, שתמיד גודשים את בית-המדרש הענק של הרבי (מוכר בכינויו ‘770’) – מעניקה חוויית ‘הקהל’ מרוממת, שתרומתה לקיום התורה והמצוות מוכחת.

היתרון שבחיסרון

הרבי מליובאוויטש מלך המשיח שליט”א מצביע על היתרון שיש בקיום מצוות ‘הקהל’ בזמננו לעומת הזמן של בית המקדש: בזמן שבית-המקדש קיים אמנם מקיימים את המצווה בשלמות, אבל רק פעם אחת באותה שנה – בחג הסוכות. לעומת זאת, בזמן הזה אי אפשר לקיים את המצווה בשלמות, אבל את מה שכן מקיימים – אפשר וכדאי לקיים עוד ועוד פעמים במשך כל שנת ‘הקהל’ כולה!
הרבי מלך המשיח שליט”א מנחה ומורה לכל יהודי לנצל כל הזדמנות אפשרית להעביר מסרי יהדות מחזקים. העברת המסרים כדאית גם למי שמעביר אותם, משום שהיא מחזקת אותו בעצמו.
הַחוֹבָה מֻטֶּלֶת עַל כָּל אֶחָד וְאַחַת לַעֲסֹק בְּעַצְמוֹ בְּפְּעֻלּוֹת ‘הַקְהֵל’…
כָּל אֶחָד וְאֶחָד הוּא בַּעַל הַשְׁפָּעָה בְּמִּדָּה מְסוּיֶמֶת… יֵשׁ לְנַצֵּל זֹאת לְעִנְיְנֵי קְדֻשָּׁה… לִפְעֹל בָּעִנְיָן “הַקְהֵל אֶת הָעָם… לְיִרְאָה אֶת הַשֵּׁם”.
כָּל אֶחָד וְאֶחָד יָכֹל, בְּכֹחוֹ שֶׁל הַקָּדוֹשׁ-בָּרוּךְ-הוּא, לִפְעֹל אֶת הָעִנְיָן שֶׁל “לְיִרְאָה אֶת הַשֵּׁם אֶלוֹקֵיכֶם כָּל הַיָּמִים” עַל הַזוּלַת, וְעַל אַחַת כַּמָּה וְכַמָּה בְּנוֹגֵעַ לְעַצְמוֹ.
… שֶׁעַל יְדֵי זֶה זוֹכִים בְּקָרוֹב מַמָּשׁ לְקִיּוּם מִצְּוַת ‘הַקְהֵל’ כִּפְשׁוּטָה… הַקָּדוֹשׁ-בָּרוּךְ-הוּא… מַקְהִיל אֶת כָּל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל… לְבֵית הַמִּקְדָּשׁ… לִשְׁמֹעַ קְרִיאַת הַפַּרְשִׁיוֹת מִמֶּלֶךְ הַמָּשִׁיחַ, וּבְאֹפֶן שֶׁפּוֹעֵל “לְיִרְאָה אֶת ה’ אֶלוֹקֵיכֶם כָּל הַיָּמִים” בְּתַכְלִית הַשְּׁלֵמוּת.
(מדברי הרבי מליובאוויטש מלך המשיח שליט”א)

פלטפורמה יהודית לביטוי מנהיגות

זהו אפוא המתווה האלוקי לביטוי האיכותי ביותר של כישורי
המנהיגות שבנו:
לכל אחד מאתנו יש פורום שבו אנו נותנים לעצמנו ביטוי של מובילוּת. במשפחה, בעבודה או בקהילה. זו לא חייבת להיות מובילות אולטימטיבית. כל מידה של השפעה הופכת אותנו למובילים ומנהיגים ברמה שבה השפענו על הסביבה.
תרומה ניכרת ליכולת ההשפעה שלנו אפשר לזקוף לזכותה של המהפכה הטכנולוגית התקשורתית. בכמה נגיעות קלות במקלדת, אנו יכולים להעביר מסר להיקף רחב של אנשים. במקרים רבים – הרבה מעבר למה ששיערנו. מבלי שנשים לב, אנו הופכים בכך למנהיגים. למשפיעים ומובילים על מעשים והחלטות של אנשים.
החכמה היא לנצל את פוטנציאל ההנהגה שבנו לתחומים טובים. לגרום לאנשים להיות טובים יותר – לקיים טוב יותר את רצונו של הקדוש-ברוך-הוא ובכך למצות את עצמם טוב יותר.
מצוות ‘הקהל’ היא ניצול מבורך כזה. לחבר קהלים למסר מרענן וממריץ של קיום תורה ומצוות. לכתחילה, עדיפות התקהלויות פיזיות – בדומה ל’הקהל’ המקורי. בנוסף, כדאי לנצל גם אמצעי תקשורת שונים ולהעביר מסרי ‘הקהל’ לקבוצות ופורומים.
לכל ביטוי איכותי כזה של מנהיגות יהודית יש ערך מוסף: הוא מאיץ את התגלותה של המנהיגות המושלמת לפי כל קנה מידה – זו שמתגלמת באישיותו של הרבי מליובאוויטש מלך המשיח שליט”א. מנהיגות שתגיע לשיאה בגאולה האמיתית והשלמה.
אז, כמובן, נשוב לקיים את מצוות ‘הקהל’ במתכונתה המקורית ונשמע את פרשיות התורה מפי הרבי מלך המשיח שליט”א – תיכף ומיד ממש.